top of page
תמונת הסופר/תdoritdan10

דרך התה The Way Of Tea - טקס תה

עודכן: 20 באוג׳ 2021


במסורת היפנית קיים טקס שתיית תה כחלק מתרבות

מסורת זו בת מאות שנים ומשלבת בתוכה סגנון ייחודי

אמנות הכנת תה מאצ'ה הנקרא O-temae


איך הפך טקס תה מאצ'ה סיני לנכס של היפנים?

על קצה הכפית: היסטוריה על מקורו של תה יפני

בסוף המאה ה- 11, נזיר בודהיסטי בשם Eisai חזר ליפן לאחר שנות לימוד זן בודהיסטי בסין ועמו זרעים של קמליה סיננזיס. מאחר וידע על יתרונות הצמח משהותו בסין, כתב את הספר Drinking tea for health ובו סיפר על היתרונות הבריאותיים של התה, על השפעתו על האיברים הפנימיים כמו הלב, מערכת העיכול, מחלות עור, ועל שימושו כמשקה מרווה ומעורר הודות להשפעתו על הפעילות הקוגניטיבית. את הספר הציג בפני סמוראי Shogun Minmoto no Sanetomo אשר סבל מחמרמורת, כאשר זה נרפא ממכאוביו ע"י שתייה של עלי תה, שינה את דרכו כסמוראי ומאז צבר התה פופולריות. את עלי התה נהגו לחלוט עם צמחים נוספים כדי לקבל את האפקט המרפא לכל מחלה.


מהתה נהנו קיסרים, סופרים ואמנים הרבה לפני שתרבות התה הפך לחלק מהיום יום של העם כולו.

יפן המרוחקת מבחינה פיזית, חברתית ותרבותי, יצרה תרבות חדשה הנקראת התהיזם, תרבות זו באה לידי ביטוי באספקטים שונים של החיים כגון: אומנות, קרמיקה, ספרות, מטבח היפני ועוד. שירים וסיפורים נכתבו על התה ונוצרו טקסי תה המושתתים על יופי ואסתטיקה. תהיזם התקבל כדת של הרמוניה, שקט סביבתי, רוגע, רומנטיקה וסדר חברתי. כמו כן תהיזם מבטא את טבעו של האדם, מוסר חברתי ואת היחס כלפי הקיום. בהתחשב שמדובר בזמני השלטון הקיסרי ואפילו עד היום, רוח התהיזם מבטאת דמוקרטיה בבחירת התה על פי טעמו האישי של האדם.


הכנה, הגשה, שתיה

התה נועד כדרך חיים לשמירה על הבריאות, לבהירות מחשבתית ולהרמוניה בחיים.

השפעה רבה ניכרת על תרבות התהיזם מפילוסופיית הזן הבודהיסטי מאחר ואלו התפתחו במקביל, הזן במהותו מתמקד בהיבט הפולחני של הדאואיזם וכמו כן התהיזם הינו פולחן תה, יש בו סדר, שקט מדיטטבי, תרגול שחוזר על עצמו במדויק.

במסורת היפנית טקס התה הוגש בטקס פורמלי לאחר ארוחה בעלת מגוון מנות, Kaiseku Meal, בעבר טקס זה היה מיועד לבני האצולה בלבד. מאחר ועברו שנים רבות טקס התה הגיע גם אל פשוטי העם ונחשב היום לטקס בלתי פורמלי, אך חשיבות האירוח נשמרה ועד היום ממשיכים להקפיד על חוקים ברורים.


תרבות הטקס נוצרה סביב אירוח בחדרי תה מיועדים ומעוצבים עם שטיח טטאמי. להכנת התה חוקים מאוד ברורים וכחלק מהווי הטקס נוצר חיבור בין האורח, האירוח והמארח באווירה של כבוד, נימוס, שקט סביבתי ושקט נפשי.


טקס תה מאצ'ה

1. לבוש המארח.ת – צנוע, ללא תכשיטים שיכולים להפריע ולהרוס את כלי הגשת התה או לגזול מתשומת לב הטקס.

2. בושם – המארח.ת לא מבושמים כדי לא לשבש את ניחוח התה.

3. אווירה – במסורת התה מגישים את התה בגינה מטופחת ופורחת אך לא פרחונית מידי וריחנית, הגשת התה בגינה תהיה על אזור מרוצף.

4. אירוח - במידה ולא נערך בחצר, ייערך הטקס בחדר נקי מחפצים על שטיח טטאמי כשהכניסה לחדר דרך משקוף נמוך כך שהאורח קד קידה מתוך ענווה ויראת כבוד.

5. האורחים צריכים לשטוף ידיים לפני כניסתם לטקס התה.

6. חדר התה לרוב מקושט באגרטל צנוע עם פרחים.

7. לאחר כניסת האורחים לחדר, המארח נכנס אחריהם, הם מתיישבים במקומם וקדים למארח.

8. המארח מכין את התה עם האביזרים המיוחדים של המאצ'ה המונחים במקום מדויק.

9. כלי הכנת התה:



Chasen - מקצף

Natsume - קופסת אבקת תה המאצ'ה

Chashaku - כפית מיוחדת למזיגת האבקה

Oribe Yaki כוס תה בסגנון

Chagama Kama סיר למים חמים

מצקת למזיגת מים מהסיר Hishaku



מסורת הגשת תה מאצ'ה

1. כוס התה מונחת על הטטמי מול האורח, הציור על הכוס פונה כלפי האורח.

2. האורח אוחז את הכוס ביד ימין ומניח את הכוס בכף יד שמאל.

3. עם יד ימין הוא מסובב את הכוס בכיוון השעון 90 מעלות.

4. האורח מרים את הכוס ושותה בשלוש וחצי לגימות, חצי לגימה אחרונה כדי ללגום את כל מה שנשאר בתחתית הכוס.

5. האורח מניח את הכוס חזרה על הטטמי עם הציור כלפי המארח.

6. האורח מודה למארח.

7. לקראת הסוף, האורח מרים את הכוס ומפנה אותה אל מול המארח.

8. במהלך הטקס אין משיחים, הטקס מתנהל בשקט מדיטטיבי. ניתן לדבר לפני או אחרי הטקס.

9. במהלך האירוח, המארח מכין תה לאורחים אבל לא שותה, הטקס נועד לאורחים בלבד.


משתפת כאן מחווית הכתיבה שלי על נושא הטקס

הגעתי ליצור שיתוף פעולה עם בלוגריות מעולמות שונים לכתוב על נושא משותף "טקס". מצאנו קצה החוט המחבר בין תרבות היפנית העתיקה, ערכים משפחתיים בימנו וטקס כחלק מהתנהלות שלנו בחיים.

בטקס התה השתמשו ומשתמשים בכלי קרמיקה בעבודת יד, על זה ועל הזוית הישראלית המשפחתית בארוחת יום שישי, תופתעו לגלות איך כלי קרמיקה קשורים לטקס ועל כך מספרת כאן דינה גולני קרמיקאית יוצרת בעבודת יד, בעלת סטודיו דינגו ובלוג קרמיקה.

איטהל גיל כמון מורה ומרצה בשיטת איזון חיים, כתבה ספר על השיטה שיצא כבר במהדורה שניה " את יודעת, צריך לקרוא לספר הזה לגעת בנשמה" מרחיבה על כך שפעולה פשוטה יכולה להפוך לטקס, יצירת טקס כבסיס ערכי ועוגן בחיים בתקופות משבר וצמיחה. על כל זאת בהרחבה כאן.



251 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page