top of page
  • תמונת הסופר/תdoritdan10

דאואיזם ותהיזם - איך השניים שזורים אחד בשני

עודכן: 29 במרץ 2023


דאו או טאו משמעותו "דרך" או "נתיב". מושג הקשור למערכת אמונות ואורח חיים, אפשר לקרוא לזה "דת".

הדאואיזם אינו מוגדר בחוקים ומצוות אלא כפילוסופיה מופשטת אשר לא קיימים בה הגדרות של חוקים אלא פרשנות לאופן בו אנשים יכולים ליישם את הפילוסופיה והעקרונות של הדאו.

מבחינה זו ה"דת" או הדאו הינה דמוקרטית, שהרי האדם בוחר בדרך חיים ולא נכפים עליו חוקים.


מקורה של פילוסופיית הדאו התחילה בסין ומשם התפשטה לאזורים נוספים במזרח אסיה כגון: יפן, קוריאה, טאיוואן ועוד. פילוסופית הדאו כוללת בתוכה מערכת התנהגויות ומהווה בסיס למשמעת של האדם כאינדיבידואל וכחלק מהחברה, היא משלבת בתוכה אורח חיים, היבט על הקיום כגון יין ויאנג, רפואה סינית, אומנויות הלחימה ועוד.


מנקודת הראות שלי, חופש הבחירה ראוי להערכה מאחר והאדם צריך להיות בעל משמעת עצמית כדי לאמץ לעצמו דרך חיים בעלת משמעות ומסורת מתוך מבחירה. לעומת זאת, דת באה להקל על האדם בזה שהיא מכתיבה חוקים ומצוות מאוד ברורים, אין בה חופש בחירה והרבה יותר קלה להסתגלות.


תהיזם - פילוסופית עלי תה

האנושות כולה נפגשה בספל התה ולה תרבות ומסורת משלה.

מגשים, קנקנים, ספלים ותחתיות, אביזרים, ומה לא?!


פעם התה היה מנת חלקם של העשירים, ממנו נהנו בעיקר קיסרים, סופרים, אמנים והאליטה של החברה.

שירים וסיפורים, טקסים ואמנות נוצרו סביב תרבות שתיית התה,

חוזים והסכמים חוצי עולם נחתמו סביב התה, זאת היסטוריה בת אלפי שנים.


הקסם המייחד את טקסי התה הינה אמנות בפני עצמה.

אומרים שיש כוס תה טובה ויש כוס תה גרועה,

צריך לדעת איך להפיק כוס תה משובח ואין מתכון אחד להכנתו

מאחר וקיימים המון סוגי תה ולכל סוג מתכון הכנה יחודי.


בסין שותים תה ירוק בכוסות קטנות, בטיבט שותים תה עם מלח וחמאה, ביפן העלים נטחנים לאבקה, ברוסיה מוסיפים לימון ובמרוקו מנטה, הבריטים שותים עם חלב וההודים שותים עם תבלינים, סוכר וחלב.


כך כותב המשורר לו-יו על התה:

ספל ראשון מלחלח את גרוני

ספל שני שובר את בדידותי

ספל שלישי מפשפש בקרבי העקרים

ספל רביעי מעלה זיעה קלה

ספל חמישי אני מרגיש מטוהר

ספל שישי קורא לי למחוזות בני האלמוות

ספל שביעי אינני יכול לשתות עוד!

בכוס השביעית הוא מחפש את האושר האין סופי שהרי במצב זה אין לאדם צורך בשום דבר.


למה הכוונה בכוס ראשונה שניה שלישית וכן הלאה?

צורת הכנה נכונה של תה על כל סוגיו - ירוק, לבן, אדום, שחור, אולונג או פואר, כדי להפיק את הטעם הטוב ביותר:

מניחים עלי תה בקנקן קטן עם מסננת או בגוואן GAIWAN (קנקן תה יפני מסורתי)

מוזגים מים בטמפרטורה המתאימה.

ממתינים כדקה או שתיים מוזגים לכוסות ושותים

חוזרים על הפעולה מספר פעמים עם אותם עלי תה שבקנקן או בגוויאן (קנקן סיני מסורתי).










פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page