top of page
תמונת הסופר/תdoritdan10

ג'רבה מאטה

עודכן: 30 בינו׳


בספרדית קוראים לו ג'רבה מאטה ובפורטוגזית קוראים לו ארווה (ERVA) מאטה, מה שבטוח שזהו משקה מסורתי

לתושבי דרום אמריקה. משקה זה מופק מעלי עץ Ilex paraguariensis הגדלים באזורים שונים בדרום אמריקה.


עלי הג'רבה מאופיינים בצבע ירוק עד. העץ יכול להגיע לכ- 15 מטר כאשר הוא גדל פרא בג'ונגלים ובהרים. עובדה מעניינת על עצי הג'רבה, בניגוד למעגל החיים של רוב העצים, עלי ה- Ilex paraguariensis לא נושרים מדי שנה בסתיו אלא נושרים מדיי 3 שנים וצומחים מחדש.


מקור המשקה מגיע מילידי גוארני שישבו באזור שהיום נקרא פרגוואי, הם גילו שאפשר לחלוט את העלים ולזכות בתועלות בריאותיות. שנים רבות זכו בני המקום לבלעדיות על המשקה עד שהגיעו לאזור מיסיונרים נוצרים וכך לאט לאט הופץ הג'רבה לאזורים שונים בדרום אמריקה.


הג'רבה מאטה מאוד פופולרית בכל דרום ומרכז אמריקה במיוחד בארגנטינה ופרגוואי. היום מגדלים את הג'רבה בצורה מבוקרת כך שהעצים מגיעים למטרים ספורים בלבד ועיקר הגידולים בארגנטינה, פרוגוואי וברזיל כאשר ארגנטינה היא היצואנית הגדולה ביותר.


הג'רבה צוברת פופולריות ביבשות אחרות, בישראל ידוע הג'רבה בקהילת העולים בעיקר מארגנטינה וברזיל ובעשור האחרון גם בקרב ישראלים שטיילו והכירו את הג'רבה בדרום אמריקה, חלקם התאהבו ולחלקם הטעם המר קשה להסתגלות. בנוסף לפופולריות שהג'רבה זוכה לה בישראל, בשנים האחרונות תפסה תאוצה ברחבי העולם ובמיוחד אצל שכנינו בסוריה ולבנון בשל הנהירה של הסורים לדרום אמריקה.


כוס מדלעת ג'רבה מאטה

את הג'רבה נהוג לשתות בכוס העשויה מדלעת, את הדלעת מנקים מהתוכן מייבשים ומשתמשים בה לחלוט את הג'רבה מאטה (הנחיות בהמשך). מרכיב הכרחי נוסף זה בומביג'ה, זהו קש שבקצהו התחתון מסננת כדי להפריד את העלים מהמשקה בזמן השתייה ובקצה העליון פתח לשתיית החליטה. שישנן כוסות מחומרים אחרים ואין צורך לחנוך אותן.

איכויות מרפא של ג'רבה

• מכילה כמות גבוהה של קפאין ועל כן מגבירה רמת האנרגיה והערנות

• משפרת פעילות קוגניטיבית, ממקדת, מפקסת ומשפרת זיכרון

• מסייעת להגברת ביצועים לספורטאים ע"י הפחתת עייפות השרירים

• מגבירה חילוף חומרים ובכך מסייעת לירידה במשקל

• מכילה נוגדי חמצון רבים

• מחזקת את הלב ומורידה לחץ דם

• מאזנת שומנים וסוכרים בדם

• מחזקת את מערכת החיסון

• מרגיעה חרדות

מסייעת לפינוי פסולת ממערכת העיכול


חניכת כוס דלעת:

בפעם הראשונה שאתם משתמשים בכוס הדלעת, נהוג לבצע מעין ניקוי מסורתי

1. להניח עלי ג'רבה בתוך הכוס, כ 2/3 מתכולת הכוס.

2. להוסיף מים חמים כ 2/3 הכוס (העלים יספגו את המים ויגדילו נפח בתוך הכוס.

3. להניח בצד ל 24-48 שעות.

4. לזרוק את תכולת הג'רבה ולנקות טוב את הכוס עם כפית לגרד את השאריות.

5. הכוס מוכנה לשימוש.


הכנת כוס של ג'רבה מאטה העשויה מדלעת

  1. שמים עלי ג'רבה בכוס כ 2/3 מתכולת הכוס.

  2. מכסים את פתח הכוס בכף היד ומנערים את העלים.

  3. מטים את הכוס כך שהעלים נצמדים לצד אחד.

  4. מניחים את הבומביג'ה בתוך הכוס ושופכים מים חמים, לא רותחים כ 3/4 כוס.

  5. ממתינים דקותיים והג'רבה מאטה מוכנה לשתייה.

  6. כשתכולת המים נגמרת מוסיפים עוד מים חמים לצמחים שכבר קיימים בכוס.

  7. נהוג להכין מים חמים בתרמוס ולהזין את העלים שוב ושוב במשך היום.

  • ניתן להוסיף טעמים ולהכין כוס ג'רבה בטעם מעניין כגון מיץ תפוזים, לימון, עשב לימון או כל דבר שאוהבים, פחות נהוג להוסיף סוכר אבל מי יעצור בעדכם ...

  • זיכרו, עלי ג'רבה מאטה מכילים כמותת גדולה של קפאין, מי שלא רגיל לשתות הרבה קפאין צריך להתחיל בכמות ובתדירות קטנה ביום.











555 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page